Bye, bye Index- kinek a bukása?

„Magyarországon egy magántulajdonban lévő médium főszerkesztőjét a tulajdonos leváltotta. És ön engem, mint az állam képviselőjét megkérdez, hogy mit gondolok erről. Tehát ön azt gondolja, hogy az államnak be kellene avatkoznia abba, hogy egy magántulajdonos leváltja a főszerkesztőjét? Én ezt visszautasítom! Hogy jön az állam ahhoz, hogy beleszóljon egy magántulajdonban lévő médium tulajdonosának döntésébe?”

Ezeket a mondatokat Szijjártó Péter válaszolta a Reuters Hírügynökség Index tönkretételére vonatkozó kérdésére.

Szijjártó Péter hazudott.

Ezt itt az elején mindenképpen szögezzük le. Undorító, aljas, képmutató módon arra hivatkozott, hogy a kormány nem avatkozik be a magángazdaság folyamataiba. Mondta ezt egy olyan kormány tagjaként, amely 10 éve mást sem tesz, beavatkozik a magángazdaság folyamataiba, beavatkozik a sajtópiacba.

Szóval le kell szögezni, hogy Szijjártó hazudott. Azért hazudott, mert a pártjának egyetlen konzisztens elve a hazugság. Mindig, mindenben hazudni kell, nekik ez a politika. Így hát az Indexről is hazudott.

Tekintsünk vissza egy kicsit. 2004-ben Gyurcsány Ferencet megválasztották miniszterelnöknek. Medgyessy Péter helyére került, egyesek szerint puccsal. Valamikor 2004-ben az egyik reggel úgy jelent meg az Index, hogy minden egyes hírben Gyurcsány jelent meg, a divattól kezdve a sporton át az időjárásjelentésig. Az Index gúnyt űzött a szereplés-kényszeres, túlmozgásos Gyurcsányból, mint ahogy azóta nagyon sok mindenkiből gúnyt űzött. Az index nem baloldali, nem liberális, nincs ideológiai elköteleződése. Az Index egy alapvetően értelmiségi lap, mely többnyire a hatalmon lévőkön gúnyolódik. Gondolom, Gyurcsánynak sem esett túl jól, hogy akkor címlapsztár lett. De elviselte.

A mostaniak semmit és senkit nem viselnek el, akik nem ők, akikre nincs befolyásuk. Mindenki ellenség, akik nem ők. Csak abban az újságban hisznek, amit ők írnak, csak azt a hírt hiszik el, amit ők gyártanak. Rajtuk kívül nincs, nem létezhet világ. Az ő univerzumukban nincsenek színek, nincsenek árnyalatok, csak fekete és fehér van. Ők fehérek, akik kicsit is nem ők, azok feketék. Mert ilyen a pártelnök világnézete. Ő a harcos, a kemény, a tökös, eljátssza, hogy folyamatosan őt támadja mindenki, ellenség az egész világ. Paranoid félelem igazgatja minden lépését. Egy darabig csak azért kellett a saját média, hogy biztonságban érezze magát, hogy tudja, van olyan orgánum, amely kizárólag az ő üzeneteit továbbítja. Ma már van ilyen orgánum. Van 7 állami tv csatornája, számos rádiója, a kereskedelmi rádiók számára az ő MTI-je szállítja a híreket, van 480 nyomtatott lapja, ha akarja- és sokszor akarja- mindegyik címlapjáról egyszerre vigyoroghat. De ez is kevés neki. Kevés, mert van még olyan független sajtótermék, mely nem az ő képzelgéseit közvetíti. Egyre kevesebb, de van. Hogy ezt miért nem képes elviselni? Azért, mert abból a pozícióból, ahova felküzdötte magát, már nincs békés visszavonulás. Olyan szinten letarolta ezt az országot, olyan szinten építette ki a birodalmát, olyan mértékben szórta szét a köz vagyonát az oligarchái között, azaz adta végső soron magának, hogy ő már nem tud békésen visszavonulni. Mert neki egy választási bukás nem egy szimpla választási bukás. Hála az általa kreált választási szisztémának, egy ellenzéki összefogás, ha nem csalják el a választásokat, akár kétharmados ellenzéki győzelmet is hozhat. Ebben az esetben, már ha a Vezér hajlandó átadni a hatalmat, elkerülhetetlen egy elszámoltatás. egyenként kell felgöngyölíteni, hogy hogy lett az országból Orbán Rt. forintról forintra kell visszavenni mindent és az elkövetőket pedig egy jól kibélelt zárkába küldeni.

 

Orbán tehát nem bukhat, nem veszíthet választást. Neki minden idegszálával arra kell törekednie, hogy ne nyerhessen az ellenzék 2022-ben, neki most már a szabad levegő a tét. Neki létszükséglet, hogy tönkre menjenek az ellenzéki önkormányzatok, neki létfontosságú, hogy nem működhessen egy tőle független, milliós olvasottságú lap. Évek óta ezen mesterkedik. Ezért vásárolta be magát a strómanjain keresztül az Index mögött álló kiadó vállalatba. A művelet talán nem úgy alakult, ahogy elképzelték, talán a csendes átállításban reménykedtek, a szép, fokozatos kormánybaráttá transzformálásban. Ennek feküdt keresztbe a civil kurázsi, ezt akadályozta meg, hogy a teljes szerkesztőség felmondott, így már nem lehet szépen, alattomosan (ahogy szokták) meglépni az átállítást. Tegnap óta nincs Index, tegnap óta – a bigott kormánypártiak kivételével- mindenki tudja, hogy a Fidesz tönkre tette az Indexet. A kormánypropaganda közben képtelenebbnél képtelenebb hazugságokkal eteti a híveit, onnantól kezdve, hogy Gyurcsány épült be az Indexbe odáig, hogy teljes baloldali átállás történt. Nyilván, két Orbán-ülep-közeli tulajdonos ellenében Gyurcsány képes volt betuszkolni magát az Indexbe. Mindegy. A Fidesz-párti olvasóknak teljesen mindegy, mekkora hazugságot tömködnek az agyukba, mindent elhisznek.

 

 

 

 

De ez nem érdekes. Nem ez az érdekes. Hanem az, hogy a csendes átállítás nem sikerült. Az Index szerkesztősége felmondott, együtt maradt, valamint maradt egy több, mint egymilliós olvasótábor, akik nem akartak, nem akarnak kormánypropagandát olvasni. A Vezér ezúttal bukásra van ítélve. A szemellenzője következtében addig látott csupán, hogy van itt számára egy kellemetlenkedő portál, amit el kell tüntetni, át kell állítani. Így lesz egy lap, mely Index néven működik majd, a Fidesz-zombik, már aki tud közülük olvasni, elolvashatják benne ugyanazokat a fantazmagóriákat, amelyeket a másik több száz lapban is elolvashatnak. Ám az egymilliós bepalizhatatlan indexes olvasótábor nem maradhat forrás nélkül, nem is fog. A Vezér ezúttal egy dolgot ért el: sikerült egy újabb bizonyítékot szolgáltatni az ország, Európa és a világ számára saját romlott erkölcsiségéről. A náci tempóról.