Az összefogás dilemmái

Ma már biztosnak tekinthető, hogy az ellenzéki pártok közös jelöltekkel, közös listával vágnak neki a jövő évi választásoknak, mely elhatározásnak nagy lökést adott a független országgyűlési képviselő, Volner János törvényjavaslata, ami a kormánypárt, így a parlament által elfogadásra került. Ezt most nem részlezném, mivel nem ez az írás témája. Az írás témája egy mérleg. Mérlegre helyezem a jövő évi szituációt, az egyik serpenyőbe az összefogás pártjai kerülnek, a másik serpenyőbe pedig a kormányzati ámokfutás. Így a kérdés leegyszerűsödik arra a szimpla kérdésre, hogy melyik serpenyő a visszataszítóbb.

Nézzük a kormánypárti serpenyőt. A kérdés a következőképpen merül fel: le kell-e a váltani a kormánypártot, illetve létkérdés-e a kormánypárt leváltása.

A válasz első közelítésre is igen. Mindenképpen. Nem lényeges ezúttal, hogy a kormányzatnak vannak bizonyos eredményei, nem lényeges, hogy nagyon sokan szavaznának a kormányra. A kormánypárt szavazótábora 50% körüli, közülük sokan karrier- illetve egzisztenciális okokból szavaznak a Fideszre, mások, az igazhívők közül sokan a brutális erősségű, megtévesztésen alapuló propaganda áldozatai- erről nem is nyitnék önmagammal vitát, ténykérdésként kezelem, hogy a kormány propagandája hazug és meseszerű. És a híveik, illetve a hívőik között vannak nyíltan diktatúra- pártiak.

Szóval miért is létkérdés a kormány leváltása?

Nagyon egyszerű. Azért, mert diktatórikus. Mert mindent dominálni akar, mert semmiféle önálló kezdeményezésnek nem enged teret, mert mindenkit ellenségnek tekint önmagán kívül, mert letarolja a médiát, a független intézményeket, mert a teljes médiaarzenálját felhasználva frontális támadást indít bárki ellen, aki nem a kormány szekerét tolja. Mert rá akarja tenni a mancsát az egyetemekre, a bankokra, gyakorlatilag az egész országot Orbán Viktor feneke alá akarja tolni. Az ország forrásait saját érdekkörébe irányítja, az oligarcháin keresztül tulajdonképpen az egész országot Fidesz rt-vé változtatja. A közbeszédet teljesen lealjasítja, azzal, hogy még a saját embereinek is kizárólag a központ által előírt szintagmák használatát engedélyezi. A Fidesz gépezete megöli a vitát, megöli a beszédet, voltaképpen megöli az ország lelkét. Zombiországot, trollországot, szekta- Magyarországot teremtenek. Nem egyszerűen leváltani kell őket, a NER-t fel kell szántani, helyét behinteni sóval.

Nézzük a mérleg másik serpenyöjét. A másik serpenyőben az kérdés szerepel, hogy azok, akik szóba jöhetnek a kormány leváltására, azok mennyire alkalmasak erre, valamint lehet-e rájuk országvezetést bízni.

A primer válasz: nem és nem. Nem alkalmasak a váltásra, nem alkalmasak országvezetésre. Nagyon úgy néz ki, hogy eme ellenzék vezető ereje Gyurcsány Ferenc. 4 és fél évig volt az ország miniszterelnöke, az első szakaszban brutálisan elengedte az államadósságot, a második szakasz elején gyakorlatilag pillanatok alatt elvágta a saját esélyeit azzal, hogy zárt körben bevallotta, hogy hazudott, hogy nem csinált semmit, hogy trükközött. Majd belekezdett egy egészségügyi reformfolyamatba, amiből semmit sem valósított meg, végül a 2008-as válság idején csődközeli helyzetbe kormányozta az országot.

A közös listán helyet kap a Jobbik nevű ki tudja, milyen irányultságú párt is. A DK és a Jobbik viszonyáról mindenképpen meg kell jegyezni, hogy jó évtizede a legnagyobb ellenségek voltak, a DK szerint a Jobbik fasiszta, rasszista párt volt, a Jobbik szerint Gyurcsány hazaáruló, szemkilövető tömeggyilkos volt. Persze, le lehetne ülni és elmondani egymásnak, hogy hát bocsánat, de én ezeket nem is gondoltam komolyan, vagy látom, hogy megváltoztál, sokkal jobb arc vagy annál, mint amit feltételeztem rólad. De ilyen nem történt. Mindenesetre komoly hitelességi deficit, ha az ember, a szavazó azt látja, hogy egymást korábban halálos ellenségnek tartó erők szövetsége ácsingózik a szavazatért. A kérdés teljesen egyszerű: Gyurcsány már nem hazaáruló? A Jobbik már nem fasiszta? Akkor jó.

Nem ennyire éles, de hasonló problémákat vet fel a Momentum és a DK viszonya is, nem azt látjuk, hogy elvi vita lenne köztük, néhány településen egyszerűen csak hatalmi rivalizálást látunk, gondoljunk Gödre, ahol az se világos igazán, hogy éppen ki kit vált le.

Szóval marad a kérdés és erre én most nem fogok válaszolni: mi a rosszabb? Ha tovább folytatódik az ország lelkiségét megroppantó, szellemgyilkos kormányzás, vagy ha hatalomra kerül és kormányozni fog a színtiszta elvtelenség koalíciója?