Keresztény- vagy ateista-üldözés?

Békés Gáspárt kirúgták. A Fővárosi Önkormányzatnál dolgozott a Klíma- és Környezetügyi Főosztályon, szakértőként. Békés Gáspár ateista, ami amúgy nem érdekel senkit. Vagy mégis? A kormánypropagandában mást sem hallunk, mint hogy óriási keresztényellenes hadjárat zajlik, üldözik a keresztényeket, meg kell védeni a keresztény Európát és Magyarországot.

Békés Gáspár nagyon gaz dolgokat művelt, például két évvel ezelőtt írt egy facebook- bejegyzést, valamint megosztott egy mémet Varga Judit miniszterről. De a biztosítékot a két évvel ezelőtti bejegyzése verte ki. Amellett érvelt, hogy a szülőknek meg kell tiltani, hogy megkereszteltessék az újszülötteket, mivel az újszülött még nem képes dönteni a saját vallásáról, így ez a gyermekjogok korlátozása. Erre az írásra rátalált néhány vakbuzgó kereszténydemokrata és az azonnali kirúgását követelték. Karácsony Gergely pedig szót fogadott.

Először is emeljük ki a lényeget: Karácsony Gergely főpolgármester a kormánypártiak nyomására kirúgta az egyik alkalmazottját, mert az elmondta a véleményét.

Nézzük meg ezt a véleményt. Két szempontból érdemes vizsgálni, bár abból az egyik lényegtelen. Kezdjük az utóbbival. Egyet lehet- e érteni Gáspár véleményével, miszerint a gyermekkori keresztelőt be kellene tiltani? Úgy gondolom, Gáspár ebben a tekintetben téved, sőt akkor is téved, amikor az anabaptistákra hivatkozik. Ha jól tudom, az anabaptisták az újrakeresztelést hirdetik, tehát valami olyasmit, hogy a felnőtt felnőttként keresztelkedjen meg újra, mert akkor már ő választja a vallását. Ez nem teljesen ugyanaz, mint a keresztelés betiltása. Az szerintem vitathatatlan, hogy a szülőnek joga van ahhoz, hogy nevelje a gyermekét, akár keresztény, akár ateista szellemben. Ez nem azt jelenti, hogy a gyermek a szülő tulajdona, de a nevelés a családi élet része, velejárója. Így hát a szülő vallásos szellemben is nevelheti a gyermekét, a keresztény nevelés rituáléja a keresztelés. Ettől függetlenül, ha a gyermek felcseperedik, választhat magának más vallást, ki is keresztelkedhet. A babakori keresztelés nem akadályozza őt semmiben. Úgy gondolom, tehát, Gáspárnak ebben a tekintetben nincs igaza.

Nézzük a másik aspektust. Igaz-e, hogy Békés Gáspárt azért kellett kirúgni, mert keresztény-ellenes, vallásellenes?

Békés egyetlen negatív megjegyzést sem tett a kereszténységre, nem minősítette a vallást, nem tett javaslatot a keresztény vallás gyakorlásának a korlátozására, nem gúnyolódott a keresztényeken. Mindössze amellett foglalt állást, hogy mindenki maga döntse el, hogy milyen vallású szeretne lenni. Az írása senkinek a vallási érzékenységét nem sérti, nyugodtan lehet vele vitatkozni, elmondani, megírni neki, hogy te Gáspár, ez nem jó ötlet, ez a neveléshez való jog kérdését veti fel.

De Békés Gáspár nem tett semmit. Csak írt. Leírta a véleményét, két évvel ezelőtt. Őt tehát a véleményéért rúgták ki és ami igazán nagy baj, hogy nem egy fideszes vezetés rúgta ki, hanem a demokratikus oldal egyik polgármestere, kormánypárti nyomásra.

„Ebben az országban a keresztény is ateista.” Ezen bizony jól megsértődnének a keresztények, joggal, hiszen a mondat kétségbe vonja a hitüket. De ilyen kijelentés nem hangzott el. „Ebben az országban az ateista is keresztény.” Ez a kijelentés ugyanaz, csak pepitában. Ha a keresztény megsértődhet az előzőn, akkor az ateista is joggal sértődhet vérig az utóbbin, hiszen a meggyőződését veszi semmibe. A különbség az, hogy az utóbbi kijelentés elhangzott, többször is, Kövér László, majd Orbán Viktor szájából. Kövér és Orbán nem egyszerűen gyalázták az ateistákat, ennél tovább mentek, a létüket is megkérdőjelezték. Kövér és Orbán a helyükön vannak.

Békés Gáspárt kirúgták.

És akkor most ezek után válaszoljunk a címben feltett kérdésre.