Punk-e Győr fideszes polgármestere?

Dézsi András Csaba, Győr fideszes polgármestere Pro Urbe Győr kitüntetést adományozott a legendás Aurora nevű, elméletileg punk zenekarnak.  A mai cikk alapvetően, a megtévesztő, kattintásvadász cím ellenére nem a győri polgármesterről szól. Hanem arról, hogy egy punk együttes elfogadhat-e egy kitüntetést a hatalomtól, különös tekintettel egy szélsőjobboldali párt polgármesterétől. Itt jegyezném meg nem zárójelben, hogy Dézsi András Csaba első, második és harmadik pillantásra is egy kifejezetten NEM Fidesz-kompatibilis fickónak tűnik: értelmes, jószándékú, őszinte, emberszerű.

Ám ebben a cikkben inkább az Aurorára és a punkra szeretnék fókuszálni.

Először is megpróbálom megválaszolni, hogy mi a punk. A punk szó jelentése szemét, vacak, stb. És minden társadalom- és kultúrpolitikai következtetés ebből származik. A punk egyszerűséget, egyfajta igénytelenséget, de minden esetre természetességet és őszinteséget fejez ki. Nem szabad eltekinteni attól a közegtől, amelyben létrejött. A punk Nyugat-Európában és az USA-ban született kritikai reakcióként az akkor, a 70-es, 80-as években létező kapitalista világrendre. Tehát eredendően mindenképpen antikapitalista. Kritika tárgyává tette a vagyoni egyenlőtlenséget, a tőkefelhalmozást, az életmódot illetően a kapitalizmus teremtette látszatvalóságot, a műviséget. Ehhez jött az anarchista szemlélet, ami hatalomnélküliséget jelent. Így a punk minden olyan rendszer ellenében formálódott, amely hatalmat teremt és szolgál. így a punk már nem csak kapitalizmus- de egyben fasizmus- és nacionalizmus ellenes, hiszen eme eszmék magukban hordozzák a hatalom kialakulását, az eszköz lehet a pénz, a fegyver, vagy pusztán az eszme, mint a rasszizmus. Így hát a punk: antikapitalista, antifasiszta, antirasszista, és antikonzumista. Ehhez még jön az, hogy a nyugati punk mozgalom a kommunista rendszerekről nem sokat tudott, viszont a keleti punk, például Magyarországon, az egyben antikommunista is, mármint a szónak abban az értelmében, ami keleten megvalósult. No de bizonyos szempontból keleten a kommunizmus csak eszme maradt, nem valósult meg, ami helyette létrejött, az TGM definíciója szerint állammonopolista kapitalizmus. A punkhoz tehát a legközelebb a kommunista berendezkedés áll, de a szó eredeti értelmében, azaz a köztulajdon dominanciája értelmében. Ez persze eddig legfeljebb az izraeli kibucokban valósult meg. Ami eddig a világban megvalósult, az a globális, multinacionális nagytőkén alapuló kapitalizmus és az állammonopolista kapitalizmus. A fasizmust azért nem említem, mert az szintén a nagytőkére alapuló kapitalizmus volt. Eddig az ideológia, nézzük a gyakorlatot. 

Azt egyetlen punk sem tudja kikerülni, hogy a kapitalista rendszerben létezzen, hiszen más gyakorlatilag nincs. Jogos a kérdés, hogy egy punk, ha igazán hisz az eszméiben, elfogadhatja-e a  kapitalista rendszer vívmányait. Ez tényleg nehéz kérdés. Mint fentebb kifejtettem, a punk valójában tényleg antikapitalista, no de mégis csak életben kell maradni valahogy. Lehet persze úgy is, hogy a punk abszólút kivonul a társadalomból, átáll egy teljesen önellátó, naturális életmódra, back to nature. Ez is egy opció. Ezzel csak az baj, hogy a punk, főleg ha zenész, azért punkzenész, mert hatni szeretne. Ehhez viszont valamennyire "bent" kell lennie a társadalomban, ehhez megjelenés kell, platformok, eszközök, magyarán ki se tudja kerülni, hogy használja a kapitalizmus vívmányait. Színpad kell, kamera, erősítők, mikrofon. Máshogy sajnos nem megy. Viszont azért vannak fokozatok ezek használatának a mértékében. Erre nem sorolok példát, elég annyi, hogy valaki életmódszerűen luxusrepülővel a Maldív-szigeteken pihen, Gucci táskája van és Lamborghinije és van aki, a bringázik, túrázni jár, minimalista (punk) a ruházata. De mindkettőnek lehet okostelefonja, mert kommunikálni kell. Szóval azt gondolom, hogy a punkzenész számára az abszolút kivonulás nem opció, mert akkor csak azt nem tudja megvalósítani, amit szeretne: hatni.

 Nekem szimpatikus a győri polgármester, az is szimpatikus, hogy az Aurórát jelölte a díjra. De nem tudok attól eltekinteni, hogy a polgármester Fidesz - tag. A Fidesz által megvalósított rendszer, a NER pedig: gazdaságilag oligarchikus kapitalizmus, társadalompolitikájában tekintélyelvű, berendezkedésileg központosító, személyi kultuszra építő, erősen hierarchikus, némiképp (nagyon) diktatórikus. Mindenféleképpen hatalom-központosító. Tehát nem punk.

Sőt, mindennek az ellentéte, ami a punk. Sőt, mindent megtestesít, ami ellen a punk létrejött. Ha én punkzenész lennék, nem vagyok, akkor nem fogadtam volna el a kitüntetést. Sőt, ha én punkzenész lennék, azt mondanám, hogy az általam ismert és tapasztalt hatalmi berendezkedések egyikétől sem fogadok el kitüntetés.

A címben feltett kérdésre a válasz egyértelmű: a győri polgármester nem punk. Minden valószínűség szerint, azonban, az Aurora sem punk. Legfeljebb annak látszik. Most itt egy nagyon hosszú szakasz következhetne az Aurora szövegeinek elemzéséről és arról, hogy a szövegek alapján punknak minősíthető-e. Ettől azonban most megkímélem a drága olvasót. Hiszen szükségtelen. Az Aurora az elmúlt néhány évtizedben számos alkalommal kiállt a jobboldali kormányaink mellett, a Fidesz iránti szimpátiáját is többször kinyilvánította. Ebből pedig szövegelemzés nélkül is egyenesen következik, hogy az Aurora nem punk zenekar. Ha az lenne, tudathasadásos állapotot jelentene a kitüntetés elfogadása. Így viszont minden rendben. Gratulálunk! De a gratuláció mellett egyben azt is tegyük nyilvánvalóvá: az Aurora egy punk jelmezbe öltözött, ám az oligarchikus kapitalizmussal, a nacionalizmussal, a rasszizmussal és a homofóbiával jellemezhető kormány szimpatizánsa.

 

 

 

 

 

 

 <img width="16" height="16" src="file:///C:/Users/Admin/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.gif" alt="