Rendőrség, zöldségek

Helyi ügyek

Rendőrség, zöldségek

Nagyjából egy héttel ezelőtt érkezett a nem túl jelentős, ám diadalittas hír a bajai önkormányzat üléséről. A testület egyhangúlag- és ez óriási szó, irányítók és ellenzékiek egyaránt- megszavazták az ezután építendő rendőrségi épület új helyét. A hely a Türr emlékműhöz, az úgynevezett galagonyáshoz közeli nagy zöld, füves terület. Halleluja, mindenki egyetértett, vita nem volt, öröm, boldogság, harmónia, szeretet.

 Majd robbant a bomba, alig egy nap elteltével. A facebook közvélemény-alakító része, az aktív kommentelők rendkívüli módon felháborodtak, hiszen ez egy nagy, zöld egybefüggő terület. Fokozta a háborgás lendületét, hogy az elégedetlenkedők élére állt egy képviselő, aki történetesen a várost irányító koalíció tagja. Ezután egy másik frakció is heveny kampányba kezdett, Nyirati Klára polgármester pedig az elmúlt napokban többféle álláspontot is képviselt- no ez sem túl szerencsés.

És akkor mondjuk ki a lényeget: ez egy olyan zsákutca, amit bizony nagyon sokan nem ismertek fel, így lazán belegyalogoltak. A projekt még az előző városvezetés idején indult, ők jelölték ki a helyet, ők vásárolták meg a telket a kormány, tehát a finanszírozó jóváhagyásával. A mostani városvezetésnek túl sok alternatív megoldása nem nagyon lehetett, hiszen, mint azt informális csatornákon Zsigóbigó államtitkár jelezte, a kormány kizárólag ezt a helyszínt hajlandó támogatni, az épület máshol nem lehet. Így a koalíciónak szembe kellett nézni a ténnyel: ha megtorpedózzák a helyszínt, esetleg az épület nem épül meg, a rendőrség marad a jelenlegi enyhén okádék épületben, a polgármester pedig benevezhet a történelem legtöbb beruházását elkaszáló politikus szerepére. Ebből kifolyólag más lehetőség akkor nem nagyon látszott, megszavazták a helyszínt. És hogy ez miért zsákutca? Ismeritek Hararit, a sztártörténészt? Az ő tétele szerint- és bizony jómagam is meggyőződtem arról, hogy a tétel igaz- egy nagyobb közösséget, céget, várost, országot csak szimbolikus ügyekkel, jelképekkel lehet hosszútávon fenntartani. Nem pénzzel, nem erőszakkal, nem egyébb módszerekkel, hanem jelképes ügyekkel, melyekkel a nép érzelmileg azonosul. Márpedig a Sikeres Baja jelöltjeként választást nyert polgármesterasszony egyik legfőbb üzenete a zöld Baja megteremtése volt. Ez egy egyértelmű, trendi, szép üzenet, sokan azonosultak vele. És ebbe taperolt bele a rendőrségi ötlet 

terve, így vált ez politikai értelemben szimbolikus kérdéssé: ha én zöld politikus vagyok, akkor nem építek be egy zöld területet, akkor megpróbálok más megoldást keresni, egyeztetni, stb. Mert zöld vagyok, no compromise.

 Tetézte a bajt Klára következő bejelentkezése, melyben továbbra is a helyszín mellett érvelt, a zöldeket pedig lázítónak nevezte- katasztrófa, felpisálunk és aláállunk- szindróma. Na, ilyet nem lehet. A lavinát azonban már megállítani nem lehet, gyakorlatilag a testület fele aláírást gyűjt, a másik, fideszes fele pedig éppen kér egy kávét. Boldogan nézik, ahogy a koalíció szétveri magát, az ügynek jó kimenetele már nem igazán lehet: Zsigó ragaszkodni fog az eredeti tervhez, nem fog hozzájárulni, hogy máshol épüljön fel az épület, így ha nem valósul meg, az a bajai koalíció szempontjából tragédia, akkor olyan látszat keletkezik, hogy megtorpedózták egy teljes mértékben állami forrásokból épülő rendőrségi épület felépítését, a rendőrség maradhat az okádék helyen- meglesz a gyümölcsöző együttműködés záloga. Vagy a koalíciós pártok visszalépnek, felépül az épület az eredeti helyen, a pártok meg jól arcul köpték magukat- megszavazták, ellenezték, elfogadták, ki tudja ezt követni. A zöldségeket meg dobhatjuk a kukába, ennyit a zöld Bajáról, viszlát természetvédelem, a polgármesterasszony elveszíti az egyik legkomolyabb, talán egyetlen kommunikációs fegyverét, ott fog ácsorogni pucér popóval a politikai óceán egyik viharvert, Sikeres Baja nevű szigetecskéjén tök egyedül.

 Talán egyetlen szerencsés kimenetele lehetne az ügynek: ha annyi aláírás gyűlne össze, akkora tömeges ellenkezést sikerülni összefabrikálni az eredeti terv ellen, amelyre nyugodtan lehetne mondani, hogy ezt a tervet a bajaiak utasítják el, ha Zsigó nem nem támogatja a változást, akkor a bajaiakkal kerül szembe. De ehhez nem 100 aláírás kell és nem 500, de nem is 1000. Hanem legalább 10000, valamint tüntetések, demonstrációk, látványos akciók. A magyar történelmet ismerve majdnem biztosak lehetünk abban, hogy ilyen nem lesz. Szóval az én tippem, ami a koalíció további sorsát illeti: vesszőfutás reloaded.

És a fideszesek kérnek még egy kávét. Habbal.