Helyi ügyek- Üzenet

Nyirati Klára polgármester október 23. előtti üzenetet posztolt a minap. Majd néhány perccel az elolvasása után némi meglepődés szaladt át az agyamon- valahogy nem pont ilyen tartalmú üzenetre számítottam.

Idézem:

 

’Egy évvel ezelőtt...Még nem tudtam, hogy a Fidesz folyamatos kampány- üzemmódban bosszúszomjas vadállatként fogja  lesni minden egyes lépésemet ...Hogy   minden egyes szavamat kiforgatják majd,  minden arckifejezésemet eltorzítják .

Hogy a fotósaik árgus szemekkel figyelik majd, mikor kapnak el rólam egy előnytelen pillanatot, amit a troll- oldalaikon a fröcsögő , gyűlöletkeltő hazugságaikhoz  felhasználhatnak.

Hogy minden egyes , általuk szervezett rendezvényen igyekeznek majd számomra megalázó helyzetet teremteni. 

 

Hogy eszükben sincs elfogadni a békejobbot...Hogy az emberek hergelése,  a lejáratás és a kipellengérezés mindennél fontosabb a kormánypárt számára..

Hogy a Fidesz- csinovnyikok számára nem a város fejlődése, hanem a kivéreztetése, ellehetetlenítése  a fontos!

 Hogy ennyire fáj nekik, hogy elveszítették Baját!!!

Innen üzenem az összes fizetett trollnak, bértollnoknak,  mocskolódónak,  és a hajdan

 

"Fiatal Demokrata" ( Fidesz) pártkatonáknak:

 Nem voltam soha, és nem is vagyok megfélemlíthető, megalázható, megzsarolható.... és megvehető sem!!!!"

 

 

Szerintem nagyon sokan, akik elolvasták ezt a szösszenetet, pont ugyanazt gondolták, mint én, valami másra számítottak.

Mivel az üzenet úgy kezdődik, hogy gondolatok október 23. előtt, gondolom, nagyon sokan az ünneppel kapcsolatos gondolatokra számítottak, ehhez képest ez a szöveg egy igen kemény aktuálpolitikai állásfoglalás. A hangvétele alapján az is valószínűsíthető, hogy egy kampánytanácsadó javaslatára születhetett. Íly módon, miután tisztáztuk, hogy ez nem egy klasszikus polgármesteri kinyilatkoztatás, inkább politikai harci induló, érdemes feltenni a kérdést:

Szükség volt-e erre?

A válasz nem egyszerű, a kérdés voltaképpen az: származott, származhat-e valamiféle előnye Nyirati Klárának abból, hogy megosztotta ezt a kinyilatkoztatást?

Nézzük először a kiinduló helyzetet, ez az írás ugyanis egyfajta reakció az ellenzéki bírálatokra. Természetesen az ellenzéknek mindig minden körülmények között jogában áll bírálni, sőt, mi több, ez kötelessége is. Persze, olyan is előfordulhat, hogy az ellenzék támogat és dicsér, de ez igen ritka, a versengés természetével ellentétes. Az ellenzéki magatartás többrétegű lehet. Állhat szakszerű, tényszerű bírálatból, mely tényleg a kritikus döntésekre fókuszál. Ezt nevezhetjük konstruktív ellenzékiségnek. Az ellenzéki magatartás lehet másfajta is, épülhet folyamatos támadásokra, valós tények és kitalált dolgok alapján prekoncepcionális lehet. Alkalmazhat szimpla hazugságokat, félinformációkat. A nagypolitikában már mindkét oldalról láttunk erre példát. Sőt, tulajdonképpen ez a legtipikusabb ellenzéki magatartás. És lehet szó szimpla karaktergyilkolásról is. Ez a legkevésbé szimpatikus ellenzéki magatartás, ám sajnos, ma már szerves része a politikai kommunikációnak. A Fidesz ezt a módszert ipari méretekben űzi, miután az amerikai kampánytanácsadója behozta az országba. Ennek lényege, hogy a negatív kampánynak szinte semmi köze a valós politikai döntésekhez, egyszerűen a személyiség vélt vagy valós negatív jegyeit pellengérezi ki. Egyik emlékezetes példája volt, amikor Vona Gáborról terjesztette el a kormánypárti média, hogy meleg. De ellenzéki portálokon is gyakran találkozunk ilyen politikától független gúnyolódásokkal, akár Németh Szilárddal kapcsolatban, de nagyon sokszor teszik nevetség tárgyává Orbán Viktor pocakját, vagy öltözködését is. Ez ma már minden napos.

Hogyan politizál a bajai ellenzék? Úgy gondolom, mindhárom elemet alkalmazza. Vannak tényleges bírálatok, ilyen, amikor szóvá teszik a pályázatok leállítását, a térrendezést, közlekedési intézkedéseket, sporttámogatásokat, stb. Ezek legitim bírálatok, ezekre lehet válaszolni, a közönség pedig eldöntheti, kinek ad igazat. Vannak nyilvánvaló csúsztatások is, ezek tipikus példája volt, amikor a kinevezett polgármesteri tanácsadók bérét rögtön az egész ciklusra átszámítva tették közzé. Ma már látjuk, hogy ez egy komoly csúsztatás volt. És alkalmazzák a karaktergyilkolás eszközét is, nagyon sok összevágott videóval, eltorzított fotóval. De persze ez nem fideszes specialitás, az interneten rengeteg ilyet látunk kormánypárti politikusokról is. A Fidesz tehát az ellenzéki politizálás teljes eszköztárát beveti. Majdnem. Van valami, ami speciálissá teszi ezt az egészet. A Fidesz ugyanis a politizálást magát kiszervezi, névtelen trollblogokon keresztül működteti.

Nézzük meg tehát ebből a szemszögből Nyirati Klára üzenetét. Azt rögtön megállapíthatjuk, hogy az üzenet az ellenzéki politizálás egyetlen hangsúlyos elemére fókuszál, mégpedig a karaktergyilkosságra. Ez az üzenet a bírálatokkal nem foglalkozik, kizárólag a személyét ért gúnyolódásokkal. Ezért gondolom, hogy ezt az üzenetet egy kommunikációs tanácsadó inspirálhatta. Az ilyenfajta üzenet célja nyilvánvaló: azzal, hogy a bírálatok egyetlen aspektusára koncentrál, megpróbálja hiteltelenné, sőt nemlétezővé tenni az egyéb kritikai elemeket, azokat, amelyekre esetleg válaszolni lehetne. Ez elég egyértelmű. Ha én azt állítom, hogy minden ellenzéki megnyilvánulás pusztán a bosszúszomjból következő mocskolódás, akkor azzal deklarálom, valódi, érdemi kritika nem létezik. Tehát nincs mire reagálni. Azt nem gondolom, hogy ez egy indulatból elkövetett bejegyzés lett volna, ezért gondolom azt, hogy volt előre megfontolt politikai szándék mögötte.

Tegyük fel ismét a kérdést, most, hogy már tudjuk az előzményeket és jobban látjuk, értjük a bejegyzés lényegét. Mi szükség volt erre? Egy politikai manifesztumnak általában két, egymással összefüggő célja lehet: szavazókat megtartani, szavazókat szerezni. Ebből a szempontból nézve milyen szavazókról beszélhetünk? Először is létezik az elkötelezettek csoportja, az aktív keménymag. Emellett vannak pártokra szavazó, de nem igazán elkötelezett polgárok. És vannak a bizonytalanok, akik nem tudják, hogyan szavazzanak. A politikai megnyilatkozásnak lehet célja a keménymag harci lázának fokozása, az ellenfél mérsékeltebb szavazóinak elbizonytalanítása, esetleg elszipkázása, valamint a nem politizáló bizonytalanok megszerzése. Ez az üzenet arra mindenképpen alkalmas, hogy az elkötelezett szavazókat hitében megerősítse, gyorsan tegyük hozzá, hogy egyben az ellenoldal hithű szavazóit is megerősíti a maguk meggyőződésében. A mérsékelt bármilyen elköteleződésű szavazókra gyakorolt hatás legalábbis kérdőjeles. Nem hinném, hogy a nem rá szavazók közül bárkit is elbizonytalanítana, hiszen azt azért sokan látják, hogy problémák azért vannak, nem minden bírálat mocskolódás, nem minden kritika jön kizárólag bosszúszomjból. És ez akár a mérsékelt, baráti szavazókra is igaz lehet. Hogy minden tökéletes lenne, azt tényleg csak a néhány igazán hűséges, mindenre kapható harcos gondolhatja. Ha ezeket így végiggondoljuk, nem tűnik feltétlenül hasznosnak ez a bejegyzés. Ha viszont a cél kizárólag az elkötelezettek feltüzelése volt, akkor ez a cél nyilván megvalósult. A probléma viszont az, hogy egy ilyen posztot az elkötelezetteknél sokkal többen olvasnak, gyakorlatilag mindenki. Olyanok, akik már szavaztak a Fideszre is, lehet, hogy legutóbb a Sikeres Bajáért jelöltjeire, de ingadoznak.   És így bizony, ebből a szempontból, az ő szempontjukból lehet, hogy ez inkább egy sértődött panaszkodásnak hat, kontraproduktív.

Még két dolgot kell feltétlenül megemlíteni. Nyirati Klára nem megfélemlíthető, ezt készséggel elhiszem. Azonban mindezt kihangsúlyozni arra utal, mintha pont az ellenkezője lenne igaz, az ember többnyire azt akarja kihangsúlyozni, amiben kissé bizonytalan. Érdemes itt Nagy Feró és az Ős- Bikini legendás dalára utalni, melynek címe: Nem félek

.https://www.youtube.com/watch?v=l7neNX6SGgU

 

A másik- és szerintem ez szarvashiba: a kommentháború. Ha egy polgármester válaszol egy hozzászólásban feltett kérdésre, az szimpatikus. Ha viszont egy bíralattal vitába száll, „csatázni” kezd az ellenoldali hozzászólóval az egyrészt leértékeli a polgármester presztizsét, másrészt felértékeli a kommentelőt. A polgármesteri pozíció méltóságába nem fér bele, hogy háborúba keveredjen a facebook-on. A reakciót rá kell bízni a hívekre.

Egy szó, mint száz, ha én polgármesteri tanácsadó lennék, nem javasolnám egy ilyen üzenet megjelentetését. Ha politikus mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt javasolnám neki, inkább írja ki valamelyik közeli munkatársa. De majd az idő eldönti, lehet, hogy pont ez a győztes stratégia.