Háború

Nagyon jó lenne a 2022-es választások kapcsán arról elmélkedni, vitázni, hogy jó-e az egykulcsos adórendszer, vagy legyen esetleg az adózás progresszív. Meg lehetne vitatni az oktatás jelenlegi helyzetét, számot vetni azzal, hogy hasznos volt-e a központosítás. Átverte-e Orbán Ángyán professzort, amikor a családi kisgazdaságok megvalósításának igéretével szállíttatta le vele a gazdák szavazatait és helyette egy oligarchikus nagygazdarendszert hozott létre? Kell-e ennyi stadion, működik-e az egészségügy, veszítettek-e a nyugdíjasok a svájci indexálás megszüntetésével, tényleg olyan jók-e a makrogazdasági adatok, azaz jók voltak-e a válság előtt? Stb, stb, stb. A következő néhány napban ezekről a kérdésekről fogok írni. De ma nem. A mai ömlengésem témája az, hogy ezen kérdésekről nem lesz szó a választási kampányban.

Ezek a kérdések ugyanis egy normális demokratikus jogállam leglényegesebb kérdései, ezekről szól a politika. Máshol.

Nálunk nem. Nálunk ellenzék szemszögből a központi kérdés az, hogy az ellenzéki szövetség választási programmá emeli-e a jogállam és a demokrácia helyreállítását. Ugyanis jelenleg nem jogállami keretek között élünk, viszont erről már elég sokat írtam.

Így inkább arról írok, hogy a kormányoldal hogyan tekint a jövő ilyenkor esedékes választásokra. Először is, egyáltalán nem biztos, hogy esedékesnek tekinti. Ne nagyon pillogjunk meglepetten,ha még jövő ilyenkor is rendkívüli időket élünk majd és ennek következtében, sajnálatos módon Orbán Viktor feláldozza magát és hajlandó lesz tovább cipelni a kormányzás terheit, akár választási megmérettetés nélkül. Mert ő ilyen önfeláldozó.

A másik probléma: A Fidesz nem választási kampányt folytat, hanem háborúzik. Ez egyrészt jól kiviláglik Orbán retorikájából, hiszen ő mindig háborúzik. Nem sorolom fel, az elmúlt 20 évben hányszor érezte magát vezénylő tábornoknak, tartotta szárazon a puskaport, ment neki a vírusnak puszta kézzel, mikor volt állig felfegyverkezve, osztogatott kokit és sallert. Nem sorolom, mert én, vele ellentétben, örülök annak, hogy már nem emlékszem az ovis jelemre.

Térjünk át viszont a lényegre, nézzük meg, Orbán mit művel választási kampány címén, azaz helyett. Illetve nézzük meg elébb, mit nem művel. Programot például nem fog közzé tenni, nem szokott, a hívőknek elég annyi, hogy „folytatjuk”.

És akkor mi az, amit művel? Háborút folytat. A taktikája pofonegyszerű, egy nagyszerű, szimpatikus, kelet-nyugat koktélt alkalmaz. Nyugatról importált karaktergyilkosságot vegyít keletről hozott médiapolitikával. Ez a mixtúra a Fidesz-program. A lehető legtöbb független médiát ellehetetleníteni, állami pénzből létrehozni egy óriási állampárti médiagépezetet, szintén állami pénzekből kitömött oligarchák kezében lévő médiaholdingot működtetni. Csak a rend kedvéért soroljuk fel: M1,M2, M3, M4, M5, Duna1, Duna2, Spíler1-2, TV2, Hir TV, Pesti TV, 3 állami rádiócsatorna, KESMA (500 médiatermékkel) központosított MTI hírzanza a kereskedelmi rádiók számára, kötelező jelleggel. Ez a fegyverarzenál, a muníció, pedig, rém egyszerű: ellenzékiekről hazudozni, ellenzékieket rágalmazni. Semmi más. Nincsenek hírek, nincsenek elemzések, nincsenek vitaműsorok. Elmondják a kormány döntéseit, a kormányzati „civil” elemző azokat elemzi, majd jön a napi hazudozás az ellenzékről. Hogy miért írom le ilyen bátran, hogy hazudozás? Mert néhány kattintással minden állítás ellenőrizhető. Néhány példa csak az elmúlt napok terméséből: „Fekete- Győr ellehetetlenítené a másként gondolkodó újságírókat”. Természetesen ez hazugság, most is büntetik a tudatosan hazugságot terjesztő újságírókat, Fekete- Győr ezt szigorúbban tenné. „Hadházy praxis nélkül is kutyákat olt”. Túl azon, hogy nem igaz, az sem zavarta a propagandistát, hogy ezzel egy neves, népszerű állatklinika hírnevét próbálta sárba tiporni. „Szaniszló, DK-s polgármester nem értesíti a kerület lakóit az oltásról, visszaküldi a vakcinákat”- hát persze, nagy kár, hogy az oltási folyamatban pont a polgármesterek nincsenek benne, ők nem értesítenek semmit, nem küldenek vissza semmit. „Karácsony nem lobogózta fel Budapestet, tehát magyargyűlölő”- erről kár írni bármit is, de nyilván Csenyétén- például- az M1-ből tájékozódó polgár elhiszi. „Márki-Zay szellemi fogyatékosnak nevezte a Fidesz- szavazókat- persze, ez sem igaz, a párthűséggel pozícióhoz jutottakat nevezte erkölcsi fogyatékosnak. Nem folytatom, ez a néhány „hír” az elmúlt néhány nap termése. És jó lenne cizelláltan fogalmazni, de még jobb a dolgokat nevükön nevezni. Orbán Viktor számára a politika manapság már csak annyit jelent, hogy minél több közpénz felhasználásával minél több olyan emberről kell hazudozni, aki nem a kormány támogatója. És mindez, nekünk, adófizetőknek évente nagyjából 300 milliárd forintba kerül.

Nekem semmi bajom Soros Györggyel, sőt! De azért a Fidesz támogatása miatt egyszer nyilvánosan bocsánatot kérhetne Magyarországtól!