Csók, Judit!

Természetesen minden a legnagyobb rendben, minden megfelel a jogszabályoknak, nincs itt semmi látnivaló. Varga Judit igazságügy- miniszter az összes létező jogszabályt betartva vett fel 10 millió forintnyi CSOK- támogatást, valamint abszolút törvényesen jutott hozzá 192 millió forintnyi hitelhez 8 millió forintos önerő mellett, így a párjával gyönyörű balatoni családi házat építhettek. Természetesen az sem probléma, hogy a CSOK-támogatás az otthonteremtés okán nem nyaraló építésre, hanem állandó lakóhely létesítésére jár, hiszen a jogszabály tartalmaz egy 5 évre szóló haladékot, amit Judit és Péter kérvényezett is. A gigahitel összege sem probléma, hiszen arra a férj háza jelentette a fedezetet.

Varga Judit érvelése/ védekezése pontosan ugyanaz, mint a kormányt a jogállamiság sérülése miatt ért bírálatok során. Minden megfelel a leírt jogszabályoknak, ha pedig valamelyik jogszabály nem tetszik, hát gyorsan írunk egy másikat és már is rendben a jogállam. Eltűnik 300 milliárd forintnyi devizahitelből származó nyereség a jegybankból, de semmi baj, írunk egy olyan jogszabályt, hogy ’elveszíti közpénz jellegét’ és máris minden ’jogállami’. Mi baj lehetne a jogállammal, hiszen mi írjuk a jogállamot.

Varga Judit azt állítja, hogy amikor hazaköltöztek a családdal Brüsszelből, a Balatonnál akartak letelepedni, ezért építettek ott egy családi házat, ezért igényelték a CSOK-ot. Majd teljesen váratlan fordulatot vett az életük, Juditból államtitkár lett, Péter a Diákhitel Központ vezérigazgatója, így végül Budapesten találtak otthonra. Rendben, ezt vagy elhisszük, vagy nem. Tegyük fel, hogy elhisszük, tényleg változott a terv. Varga Judit azonban nem árufeltöltő egy hipermarketnél, Péter pedig nem benzinkutas. Judit 2009- től Brüsszelben dolgozott, egy ideig Áder János egyik tanácsadója volt. Ő egy évtizede igen aktív részese és alakítója az államhatalomnak. Karrierpolitikus. A CSOK nevű támogatási formát az Orbán-kormány azért találta ki és vezette be, hogy ösztönözze azon családok gyermekvállalási kedvét, akik anyagi segítség nélkül nem biztos, hogy vállalnának harmadik gyereket. Akiknek egy 10 millió forintos támogatás egy 10 millió forintos hitellel nagyon komoly segítség a saját otthonhoz jutásban. A Varga- Magyar házaspár nem ebbe a kategóriába tartozik. Gondoljuk csak át a számokat: 200 millió forintos kecót építettek, ehhez 192 millió forintos hitelt vettek fel, aminek a fedezete Magyar Péter azon ingatlanja volt, amivel a család airbnb-zett, hogy Judit fel tudja venni a havi 300 ezer forintos lakhatási támogatást. Egy dolog biztosan kijelenthető: ők nem tartoznak abba a körbe, akik rá vannak szorulva a CSOK 10 millió forintos összegéra.

Valamit tisztázzunk. Varga Judit nem jogszabályügyi miniszter. És nem joghézagügyi miniszter. És nem jogi kiskapu- megtalálás ügyi miniszter. Ő igazságügy-miniszter. Ha vette volna a merészséget és belenézett volna a tükörbe egyik reggel, akkor akár azt is mondhatta volna a magának: Figyu, te Judit! Te igazságügy- miniszter vagy. Ez nagyjából annyit jelent, hogy megpróbálsz igazságosan szolgálni. Egy évtizede aktívan részt veszel abban a kormányban, amely a szükösen elosztható közpénzekből megpróbálja ösztönözni a nagycsaládosok otthonhoz jutását. Ezért légy büszke magadra. És építs magadnak és a családodnak egy szép nyaralót 200 millió forintért, mert megteheted, mert megdolgoztál érte. És ne vedd igénybe azt a pénzt, amit nem neked találtak ki és amire mellesleg abszolút nem vagy rászorulva.

Judit nem így tett. Belenézett a tükörbe és azt mondta magának: Judit, egyszer élünk, minden fillér számít. Le kell hajolni az apróért is és te jogász vagy, pontosan ismered az összes jogi kiskaput, tudod, hogy hogy kell kijátszani a törvényeket, hiszen azokat ti írtátok. Egyetlen fillért sem szabad az államkasszában hagyni. Igen, van egy jogi anomália a törvény szövegében, hát használd, ki, ezért vagy miniszter.

És Judit most sem érti, mi a probléma, ahogy a jogállamiságot ért bírálatokat sem érti. Nem értek egyet Donáth Annával abban, hogy Varga Juditnak le kellene mondania. Lehetetlent ugyanis nem szabad elvárni. Ebben a kormányban lehetetlen olyat elkövetni, amiért bárki is lemondana, amíg hűséges. Ennek a kormánynak ez a megkülönböztető jegye, ez a kormány akkor teljes, ha Judit a helyén marad és felháborodva utasítja vissza a nemtelen támadásokat. Ezt a kormányt szőröstül-bőröstül kell elzavarni.

Zárójel: hogyan derülhetett ki Varga Judit ingatlanügye? Nem tudjuk. Csak azt tudjuk, hogy a Orbán környékén csak zsarolható vazallusok vannak és ha valakinek túl magasra emelkedik a csillagzata, a Vezér biztos gondoskodik arról, hogy kiderüljön valami…