"Nem, nem, soha!"

Kedves olvasók, agymenés következik, melynek első lépéseként leírok néhány mondatot, melyek némiképp kötődnek egymáshoz, majd megpróbálok belőlük egy olyasfajta következtetést levonni, melyről szívből fogom majd remélni, hogy a világ legnagyobb tévedése. Kezdjünk bele!
1.Orbán Viktor kormányzásának a lényege, hogy a végletekig centralizálja az országot.
2.Orbán Viktor sajtóbirodalmat épített, a független sajtót módszeresen fojtogatja.
3. Az Orbán- kormány teljesen leépítette a jogállamot.
4. Az Orbán-kormány rendszerszerűen veszi át az orosz hatalomgyakorlás módszereit- lásd, tükör- civilszervezetek.
5. Orbán Viktor meghirdette a keleti nyitás politikáját.
6. Titkos, puccs-szerű szerződést kötött Oroszországgal Paks 3 megépítéséről orosz hitelből.
7. Megállapodott Kínával a Budapest- Belgrád vasútvonal megépítéséről kínai hitelből.
8. Szintén Kínával megállapodott a kínai Fudan Egyetem magyarországi létrehozásáról szintén kínai hitelből.
9. Orbán Viktor oltásversenyt hirdetett, orosz és kínai vakcinákat vásárolt, utóbbit méregdrágán, off-shore cégeken keresztül.
10. Ez utóbbival még- leszámítva- az off-shore céget- olyan nagy baj nem is lenne, csakhogy:
11. Propagandát indított a kínai vakcina sikerességéről, manipulatív táblázatot tett közzé arról, hogy a Sinopharm mennyivel jobb, mint a Pfizer.
12. Kuncze Gábor a nagyon elmés, Kuncze című könyvében megemlíti, hogy Orbán Viktor egyszer azt mondta, a három fő célja közül az egyik, hogy európai szinten meghatározó politikus legyen. A másik már megvalósult, Magyarország leggazdagabb embere akart lenni.
13. Az egyik szerb újságban megjelent egy cikk a Balkán újrafelosztásának tervéről, mely mögött állítólag Orbán (is) áll.
A  fenti 12 pont között vannak teljesen nyilvánvalóak, az például, hogy Orbán Viktor leépítette a jogállamot, evidencia, ő maga is elismerte, Kövér László is elismerte, persze, nem ezekkel a szavakkal. Van néhány állítás, ami teljesen irracionális, józan ésszel felfoghatatlan. Racionális gondolkodással ki a fene tudná megmondani, hogy mi értelme van elüldözni egy világhírű egyetemet, a CEU-t, ami mellesleg egy fillérbe sem kerül és idetelepíteni egy másikat, amit mi fizetünk hitelből. Mi értelme van negatív propagandát folytatni hazug adatokkal egy olyan vakcina ellen, amit egyébként egy honfitársunk fejlesztett ki? Józan kormány erre büszke, egy nacionalista kormány pedig hónapokig ünnepel és a nemzeti felsőbbrendűségről papol. A mi kormányunk meg minden egyes Kínából jövő vakcinát díszkísérettel fogad. És végül: mi a fenét keres Orbán Viktor egy balkáni átszervezés terve mögött?
Beszéljünk az utóbbiról. A határok átrajzolásának tervét Janza szlovén miniszterelnök juttatta el Charles Michel- nek, az Európa Tanács elnökének. Ez egy úgynevezett non-paper dokumentum, azaz nem hivatalos dokumentum. E szerint Koszovó albánjai csatlakoznának Albániához, a Boszniai Szerb Köztársaság egyesülne Szerbiával,Bosznia- Hercegovina horvát lakosai pedig Horvátországhoz kerülnének. Na, ez pont egy boci, boci, tarka, se füle, se farka, szerencsétlen Janza Szlovéniája nem is érintett, mindenki cáfol, Orbán Magyarországa sem érintett, Szerbia jól járna, de Vucic közölte, hogy ő sem akar jól járni. Egyébként is, egy ilyen változtatás a nagyhatalmak hozzájárulása nélkül megvalósíthatatlan. Na de kik a nagyhatalmak? Hát például az Európa Unió egy nagyhatalom. Egy igazi impotens nagyhatalom, mely még azt se tudja megakadályozni, hogy egy kis ország Nagy Vezére hülyére vegye. Az Egyesült Államok is egy nagyhatalom, csak éppen túl sok érdekeltsége nincs errefelé, maximum annyi, hogy nem hozná működésbe a puskaporos hordót. Oroszország nagyhatalom, Kína nagyhatalom. Hát nekik bizony van érdekeltségük errefelé. Oroszország, azaz Putyin szerelmes egy gyenge Európa Unióba,, hídfőállásokat keres az EU ellen, Kínával ugyanez a helyzet. Tőlük aztán egyáltalán nem állna távol egy balkáni kavarás. Végülis ebben a képletben a bosnyákokon kívül mindenki jól járna, de nyilván az ő leszerelésükre is megvannak a módszerek.
Beszéljünk a szereplőkről. Hogy a fenébe jön a képbe a szerencsétlen Janza, miért veszi a nevére a tervet, amikor utána még a külügyminisztere is cáfol? A válasz egyszerű, mert Janzát a sajtója tartja hatalomban, a sajtóját pedig Orbán oligarchái pénzelik. Janza tehát pipa. De mit akar itt Orbán, miért jó neki az, hogy Janza hülyét csinál magából? Hát az mondjuk tök mindegy neki, hogy Janza hülyét csinál magából, vagy sem, nem is ez a lényeg. És itt térjünk rá a 12. pontra, mely szerint-azaz Kuncze szerint- Orbán európai szinten meghatározó politikus akar lenni, történelmi tényező akar lenni. Az világos, hogy Orbán továbbra is kormányfő akar lenni, de nem mindegy, miért. Legyünk őszinték, van olyan köztünk, aki komolyan azt hiszi, hogy Orbánt érdeklik az államügyek? Érdekli őt az egészségügy, az oktatás, a melegek jogai, vagy bármi más?  Halálosan unja ezeket a témákat. Belpolitikai értelemben csak a foci érdekli. Döcögjön el valahogy az ország, ne menjen csődbe, ő pedig maradjon hatalmon. De miért akar hatalmon maradni, ha nem érdeklik az államügyek? Miért akar hatalmon maradni, ha már így is ő az ország leggazdagabb embere? Hát itt van az orrunk, szemünk, fülünk előtt a válasz: mert a történelemkönyvekbe bekerülő miniszterelnök akar lenni. És nem lábjegyzetként. Hanem??? Nem borzolom tovább a nyájas olvasó idegeit, kimondom a kulcsszintagmát: területi revízió. Bizony, azt hiszem, minden lépése erre irányul. Ezért kell a hatalom megtartása és megszilárdítása: 1- 4. pont. És erre kellenek a nem demokratikus szövetségesek. Ezért  lett Karikó Katalin „asszonyság”, ezért kell a kínai vakcina dicsőítése, ezért kell a gigahitel Kínától, a gigahitel az oroszoktól. 5-11. pont. Bizony, Orbán legfőbb célja, hogy azon politikusok pici pincsije legyen, akik esetlegesen rendelkeznek olyan potenciállal és ambícióval, hogy icuripicurit újrarajzolják a Balkán térképét. Ó, de hát az még mindig nem tisztázódott, hogy mi abban a területi revízió számunkra, ha létrejön egy Nagy Szerbia? A válasz kézenfekvő: ha Orbán a köztiszteletben álló nagyszerű futtatói által közreműködik egy Nagy Szerbia létrejöttében, akkor a szerbek csak lesznek annyira hálásak, hogy Vajdaság, vagy Vajdaság egy részének „hazatérése” alku tárgya legyen. Erdély mozdíthatatlan, reménytelen bármilyen átrajzolásba is belemenni Romániával, a Felvidékkel ugyanez a helyzet, no de a Balkán igazán reményteljes közeg a machinációk szempontjából. Miért is ne adnának a szerbek egy icipici Vajdaságot a nagyszerű cimbinek, aki a személyes közbenjárásával intézi el Szerbia területi gyarapodását? Na, ugye?!
És hát lehet-e elképzelni annál csodálatosabb történelmi szerepet, hogy a „Csonka- Magyarország” annyi vérzivataros évtizede után Orbán fehér lovon, vagy focilabdával az egyik kezében a fenekéből kilógó kínai vakcinás tűkkel bevonul Szabadkára?
Igen, lehetne. El lehetne képzelni ennél szebbet. Mondjuk egy nyugati típusú, esetleg még annál is komfortosabb magyar, szerb és bosnyák jogállamot az Európa Unióban, oligarchák, cezaromániás diktátorok nélkül, ahol marhára nem számít, hogy éppen hol húzódik az országhatár, a történelemkönyvekben pedig legfeljebb negatív lábjegyzetként szerepelnek a megalomániás, autoriter vezetők.
Jobb lenne. És egy újabb balkáni háború nélkül főleg jobb lenne.