Az átcseszett félország

Természetesen a címben szereplő ország Magyarország, a mi hazánk az, amely, úgy néz ki, egy tökéletesen átvágott, hazugságoktól átitatott ország. Egészen pontosan két átvert félország. Van egy kormánypárti félhaza, melynek átverésével most különösebben nem kívánok foglalkozni, azon emberek halmaza, akik a fideszre szavaznak, nem különösebben bánja, hogy úgymond bele van nekije hazudva a képibe. Ők szektahívők, őket valójában marhára nem érdekli, mit mondanak nekik, számukra az létezik, az az igazság, amit Orbán Viktor mond, ők a Brian életéből a „hogy menjünk a picsába, Mester?’ kategória.

De most nem róluk szólok. Az országnak azon feléről beszélek, akiknek tele van a hócipőjuk a szektavilággal, a múltszázadi giccsel, a nácizmussal átitatott kommunizmussal. Azokról van szó, akik kormányváltást szeretnének. Akik nem alkotnak egy homogén tömböt, akik között vannak igazi liberális világpolgárok, konzervatívok, baloldaliak, anarchisták és keresztények, akik között vannak, akik mindenféle melegjogi követelést azonnal támogatnak, és vannak, akik örökbefogadástól idegenkednek, de ők sem dobálnák meg a pride résztvevőit. Az ország nyugatos feléről beszélek. Ők azok, akik világosan megüzenték, hogy kormányváltást akarnak, ezért nem érdekli őket, hogy melyik párt jelöltje, de valaki győzze le a fideszes kiskirályt. A választói üzenet világos: nekem mindegy, hogy te jobbikos vagy, vagy dk-s, én rád fogok szavazni, akkor is, ha a Momentummal szimpatizálok. És egy jó darabig úgy is tűnt, hogy az ellenzéki pártok vették az adást, hajlandóak összefogni. Bejelentették a közös indulást, és hogy előválasztásokon fog eldőlni az ellenzéki kihívó személye.

Nagyon úgy tűnik, azonban, hogy e pártok az üzenetnek csak egy részét értették meg. Azt, hogy aki kimarad, az eltűnik, az kiszelektálódik. Így aztán nem volt mit tenniük, eljátszották az összefogást. Ami viszont a bejelentés óta történik, az az ellenzéki választói közönség arculcsapása.

Nézzünk egy példát. Nézzük Baját. Baján, ahogy máshol is, egy ellenzéki pártok szövetségéből álló koalíció gyözte le a Fideszt 2019-ben, egy közösen támogatott momentumos polgármesterrel, Nyirati Klárával. Az új testület megalakulásának első napján egyhangúan fogadták el, hogy a testületben ne legyenek frakciók, napirend előtti felszólalások. Innen jutottunk el oda, hogy pár napja a polgármester javaslatait (most mindegy, miről) megszavazta egy ötfős frakció, viszont elutasította a fidesz, valamint 4 képviselő, akik benne voltak akkor a fidesztváltó többségben. A 4 képviselő, jellemzően dk-s és jobbikos képviselők azt állították, hogy az öt fős frakció tagjai kiváltak, elkülönültek, ők pedig csak a város érdekeit nézték. Na de mi ebből az igazság? Röviden: semmi. Ugyanis a Sikeres Baja vezetői belátván korábbi hibájukat, elhatározták, hogy ismét lehetővé teszik a frakció-alakítást és ebbe a frakcióba az SB összes képviselőit meghívták. Megjegyzés: a frakció a demokráciák normális, elengedhetetlen kelléke, egyszerűbbé teszi a kormányzást, mivel van frakciószabályzat, frakcióvezető, frakciófegyelem. egyéni képviselők csoportjával nem lehet kormányozni. És lássunk csodát: a Demokratikus Koalíció helyi üdvöskéje bejelentette, hogy ő bizony nem akar belépni ebbe a frakcióba. Tehát mégegyszer: nem akar egy frakcióba kerülni azokkal, akiket egyébként a saját szövetségesének tekint. Hogy miért, azt nem indokolta meg. Ez mindenesetre nem gátolja meg a DK helyi erős embereit, hogy azt terjesszék úton útfélen, hogy őket kizárták valahonnan, tőlük elkülönültek. Hogy mi az oka annak, hogy ők nem kívántak a szövetségben szerepelni, annak igen homályos és képmutató indokát adták. Egyetlen név szerepel az érvek között: Búcsú Lajos. Ő Nyirati Klára sokat vitatott előéletű tanácsadója. Korábban fideszes alpolgármester volt, majd felbukkant a Momentum környékén. Ám az indok nevetséges. Miért? Egészen röviden azért, mert vagy egyetértek egy politikus munkásságával, vagy nem. Megnézem, elemzem a döntéseit és eldöntöm, támogatom-e. de az teljesen lényegtelen, ki az illető tanácsadója. az az ő magánügye, hogy milyen tanácsadókat alkalmaz, a végeredmény dönti el, hogy megfelelő embert választott-e. Orbán Viktort sem Habony miatt nem szeretjük.

Szóval a helyi DK-sok által hangoztatott kifogás egészen nevetséges. A választ egész máshol kell keresni. A facebook-on szembejövő plakátokon. Sorra jelennek meg olyan hirdetések, melyeken vagy Jakab Pétert láthatjuk teljesen vállalhatatlan baloldali alakok mellett parádézni, vagy éppen Dobrev Klára mosolyog egy homályos előéletű jobbikos mellett. Hogy példát is mondjak: a DK és a Jobbik is beállt egy olyan figura, nevezetesen Tóth Csaba mellé, mögé, aki szerepelt már fiktív párttagtoborzással kapcsolatos hírekben, parkolási maffiában, megfenyegette Karácsony Gergelyt, stb. Őt támogatja e két párt, az ország egyik legbecsületesebb politikusa, a Momentum színeiben induló Hadházy Ákossal szemben. Ugyanúgy, ahogy a DK is beállt a nemrég durva antiszemita kijelentéseket tevő jobbikos Bíró László mögé.

Szóval ez a mesterterv. Megköttetett a láthatatlan Jobbik- DK- koalíció, és az egyetlen szempont az, hogy az előválasztásokon sikerüljön kigolyózni a Momentum jelöltjeit. Jelenleg tehát nem egy ellenzéki összefogás, hanem egy DK-tól  Momentum felé továbbított hadüzenet van kibontakozóban és nyilván ennek az egyik epizódja, mellékhadszintere az, ami Baján zajlik. Gyurcsány és Jakab eldöntötték, hogy 2022 után két nagy ellenzéki frakció lesz a parlamentben.

Az pedig kit érdekel, mit akar az ellenzéki szavazó. Megszokta Már Orbán Viktort, pár ciklust csak elvisel még.