euvétó, izomszag, blöff

Dobrev Klára felszólalását hallgatom éppen a parlament tegnapi üléséről. Emelkedett szavak, emelkedett gondolatok, szép, eu-komform nyelv. Pontos helyzetelemzés, ahogy ő maga fogalmaz, történelemkönyvi előadás. Kultúrált, okos beszéd, gyűlölködés mentes, korrekt elemzés. Közben a kormánypárti sorokból morgolódás, morajlás, közbekiabálások. Így első hallásra nem is nagyon érti az ember, hogy egy ilyen beszéd közben miért kell közbeordítozni, ez egy olyan beszéd, amit akár nyugodtan, csendben és higgadtan is végig lehetne hallgatni. Mégsem teszik. Hogy miért nem teszik, annak az oka rávilágít a magyar politika egyik legfontosabb attribútumára, lényegére, jellegzetességére. A magyar politika ugyanis kétosztatú. De nem elvek és eszmék, politikai irányzatok mentén oszlik ketté. Valami egész más jellegű ez a választóvonal. Úgy tűnik, itt bizony a lövészárok egyik felén a ráció, az intellektualizmus áll, a másik felén a zsigeri indulatok, a kocsmafíling a nagyotpofázás kultúrája. És ez az oka a morajlásnak. A tisztelt kormánypártiakat az érvelés, a másik puszta létezése irritálja. Talán van ebben egy komoly frusztráció is. Gondolkozzunk a fideszes honatya fejével egy pillanatra. Itt vagyok én, fideszes, kapom a tiszteletdíjamat, meg egyéb juttatásokat. Cserébe egyetlen dolgot várnak el tőlem, a hűséget. A lényeg, hogy ne legyen gondolatom, ne legyen véleményem, a feladatom annyi, hogy bemagoljam a kommunikációs paneleket és azt ha kell, szó szerint öblögessem. És most itt ülök a helyemen és itt áll ellőttem egy hölgy- ja, bocs, fideszes nyelvezetben ez nyilván sokkal alpáribban jelenik meg- és beszél. Saját szavai vannak, önálló gondolatai, szép, kerek egész mondatokban fogalmaz, talán még igaza is van. És én most dühös vagyok, mert erre nekem soha nem lesz lehetőségem. A frusztráció maximálisan érthető.

A választóvonal tehát a ráció és a düh között húzódik. Ez persze, és ez fontos megjegyzés, nem kormánypárti- ellenzéki választóvonal, sajnos, az ellenzéki oldalon is vannak olyanok, akik ezt a velejéig populista metódust követik.

Térjünk rá az ülésnap témájára. Ezt csak röviden írnám le, nem is ez igazából a lényeg. Dióhéjban: a parlament elfogadott egy határozatot, mely felszólítja a miniszterelnököt, hogy vétózza meg az EU költségvetését, amennyiben az nem függeszti fel a 7-es cikkely eljárásait, valamint a  pénzosztást jogállami feltételekhez kívánja kötni. Szuper, Orbán most már bátran cselekedhet, hiszen erre kapott felhatalmazást a fideszes többségű parlamenttől.

Hogy is történhetett ilyen? Nagyon egyszerű. Nyilván a fideszes Lófa Szilárd képviselőnek egyszer csak a frakcióülésen eszébe jutott, hogy jó lenne egy ilyen határozat, hiszen Orbánnak ez magától biztos nem jutna eszébe, győzzük meg hát a frakciót, fogadtassuk el, majd vigyük keresztül a Házon. Nehogy már ez a fránya miniszterelnök másként cselekedjen. Így történt nyilván, ez a dolgok rendje. Vagy mégsem? Lehet, hogy fordítva volt? Nézzünk egy másik opciót. Lehet, hogy Habony kitalálta, hogy kommunikációs szempontból szuper lenne egy ilyen határozat. Jól mutat a hírekben. És Orbánnak tetszett az ötlet. Jujj de jó, nosza, vegyük rá a frakciót, hogy a parlementen vigyen keresztül egy határozatot, ami felszólít engem, hogy vétózzak a EU-ban. Milyen demokratikus, de jó ötlet! Meg is van a megoldás, megmondjuk a frakciónak, hogy mire szólítson fel engem, én meg majd szót fogadok nekik. Vagy nem, ha a politikai helyzet olyan lesz, de ahhoz már semmi közük. Nincs ebben semmi újdonság, láttunk már ilyet, tipikus orbáni húzás. Amikor kitalálta, hogy visszaveszi a Fidesz elnöki székét, akkor felkérte a kedvenc értelmiségijeit, hogy kérjék fel, hogy vállalja. És vállalta. Amikor kitalálta, hogy Pál legyen a köztársasági elnök, akkor szintén a kedvenc talpnyalóit kérte fel, hogy kérjék fel Pált az indulásra. Így megy ez.. Fideszes körökben mindennek a lényege az őszinteség, az egyenesség, a tiszta,  beszéd. És ez a magyar szavazók nagyjából felének tetszik, értékelik a gesztust. Lehet, hogy a leváltása is majd így fog működni? Amikor már nyugdíjba vonulna, akkor felkéri tiszteletteljesen a magyar népet, hogy legyen szíves őt megkérni arra, hogy vonuljon vissza a politikától? Elképzelhető. Bármi elképzelhető…