Keresztény,nemzeti könnyűzene

Ugyan már egy évtizede a keresztény, nemzeti értékeket hordozó párt kormányozza az országot, és ez látszik is az ország szellemi, mentális állapotán, nem lehet nem észre venni a pozitív társadalmi változásokat, a sportolóinkon például már egyre jobban meglátszik a népnemzeti attitűd, de azért vannak még területek, ahol tombol a liberális métely. Ilyen például a könnyűzene. Nyugati minták, dekadens, liberális, anarchista szellemiségű dalszövegek, nemzetietlen dalnokok, internacionalizmus, globalizáció mindenhol. Nincs ez rendjén, igen is szükség van a népi, keresztény, nemzeti, konzervatív, polgári, családbarát popzenére. Pedig vannak igazi magyar mentalitású zenészeink, tehetségekből bővelkedünk, csak a hídfőállásokat kellene kiépíteni, meg kell törni a liberális könnyűzene hegemóniáját. Na de ne beszéljünk a levegőbe, mutassuk meg, hogy létezik a polgári zene, a keresztény oldal igen is bővelkedik tehetséges zenészekben. Nézzünk egy példát.

P. Á. a nemzeti médiumok egyik elismert publicistája, igazi liberális-pukkasztó és hát kevesen tudják róla, de sikeres könnyűzenész is. Csapjunk hát bele, nézzük meg, milyen az igazi konzervatív, keresztény dalszöveg. Az alábbiakban a nagytudású műsorvezető legendás, Gecizők nevű zenekarának dalszövege kerül ismertetésre, majd egy rövid szövegelemzés.

 

Gecizők: Legyen még több baleset!

A villamoson melletted büdös a munkás

A csőcselék az életről dumál

Nyugatról jött szenny lepi el a várost

Fegyver kell ide és több halál

 

Leszopnak a parkban mert hasonlítasz arra

Ki egy sztárzenekar énekese volt

Leköpnek az utcán a koszos munkások

Mert az apád nem egy büdös proló volt

 

Legyen még több baleset

Legyen több halál

Brutálisan teljen el

A Budapesti nyár

 

Elemzés: Akinek némiképp szemet szúr az együttes elnevezése, kérem vegye figyelembe: a művész úr egy orákulum, egy próféta, ő már a 90-es években- akkor volt a zenekar fénykora- azon kesergett, hogy majd valamikor két és fél évtized múltán a megátalkodott ellenzék az O1G alpáriságával fog kampányolni, a névadás pusztán a polgári szomorúságból ered. Nézzük a dalt. A polgári, keresztény neveltetéshez hozzá tartozik a higiénia, így a szerző joggal teszi szóvá a mellette utazó munkások nem teljesen kifogástalan illatát. Kissé radikális a „csőcselék” szó használata, de érthető, hiszen a szerző mellett utazó munkások nyilván baloldali szavazók is egyben, ehhez képest pedig kifejezetten szeretetteljesnek hat a csőcselék elnevezés. Teljesen igaza van a szerzőnek, a szenny nyugatról jön, de nagy szerencsénk is van, a dalnok rögtön a szennyel párhuzamosan meg is jeleníti a mi értékeinket, például a fegyvert. Hiszen, hős, harcos nemzet a miénk. Szerelem, család, romantika, ezek a mi igazi értékeink, így joggal kelt undort a művész úrban a parkban történő orális kielégítés ténye, mely ráadásul nem is a tiszta érzelmek gyümölcse, pusztán egy fajta státusznak, a kiégett rockzenész státuszának szól. A dal végén a zenészünk a kívánságait is megfogalmazza, de ezeket természetesen nem kell szó szerint értelmezni, a Szerző Úr itt nem konkrét emberek halálát kívánja, pusztán a dekadenciáét.

E rövid ismertetőből remélem, jól kiviláglik, mit jelent a könnyűzene nemzeti alapokra helyezése