Helyi ügyek- valóság és propaganda

Tavaly októberben nagyon hosszú idő után egy új koalíció vette át Baja irányítását a 13 éves Fidesz-uralom után. Nem kérdéses, kellett a változás, nagyon ráfért már a pofon a Fideszre, ugyanis a Fidesz egyik legfőbb ismérve, hogy pofátlanságban nem ismer határokat. Ha ők valahol hatalomra kerülnek, ott nincs határ, akkor nem csak úgy lopkodnak,  hanem visznek mindent, ami mozdítható, a médiát nem csak úgy átveszik, hanem silány, szájbarágós propagandává züllesztik. Nagy múlttal rendelkező lapokból gyártanak személyes portfóliót, szóval maguk körül mindent képesek porig rombolni. Az ellenzék őszi győzelme egyfajta fellélegzés volt. Persze, főként az ellenzéki és semleges polgárok számára, a fideszesek ugyanis azóta gyakorlatilag a permanens őrjöngés állapotában vannak. De erről később.

Kár tagadni, a várost átvevő koalíció párt- és személyi összetétele semmilyen szempontból nem optimális. A képviselők és a háttéremberek között vannak levitézlett kommunisták, megtért, vagy nem megtért jobbikosok és bukott fideszesek. Nyirati Klára polgármester nem rendelkezik politikai múlttal, ő mindenképpen tiszta, emellett ő személyesen nem korrumpálható. ami a hátrányára írható, az nem feltétlenül a politikai tapasztalat hiánya, az talán még pozitívum is, sokkal inkább az évtizedes politikai passzivitásból, illetve politika peremről figyeléséből következő ismerethiány.

Így nem meglepő, hogy az új városvezetés a működésének kezdete óta jópár maflást lekevert önmagának, hibák tömkelegét követte el. A kérdés, azonban, nem az, hogy hibázott-e a  vezetés, hanem az, hogy ezek tényleg katasztrofális hibák, vagy inkább csak a fideszes propaganda  hisztériakeltő gyűlölködése turbózza a hibákat kapitálissá. A válaszom: is-is, de nézzük sorban..

Kapitális hiba: az új testület első ülésének egyik fontos döntése volt, hogy megtiltotta a pártoknak a frakcióalapítási jogot, valamint eltörölte a napirend előtti felszólalás lehetőségét. Ez a demokrácia szempontjából óriási hiba volt: a napirend előtt felszólalásokat illetően egy 30 éves ellenzéki jogosítványról van szó, mely igen fontos szerepet tölt be a rendszer ellenőrzésének szempontjából. A megszüntetésének nem lehet oka az, hogy a korábbi fideszes többség visszaélt ezzel a jogosítvánnyal és ellenzék- ellenes tevékenységre használta ezt az intézményt. Ha egy autó elromlik, azt nem kidobjuk, hanem megjavítjuk. Ha egy demokratikus intézmény tönkre megy, azt nem kidobjuk, hanem helyre billentjük.

Piros pont: kifejezetten helyes eljárás volt a helyi sajtóorgánum, a Bácskai Napló becsületének visszaadása, valamint humánus lépés a főszerkesztő megtartása. Ma a Bácskai Napló újra egy politikától viszonylag mentes, informatív kiadvány, ma már nincs 25 különböző fotó a polgármesterről egyetlen lapszámban.

Kapitális hiba: úgy érzem, a Szentháromság tér körüli januári hercehurca mindenképpen a kapitális hibák csoportjába sorolandó, ellenzéki szimpatizánsként fájó volt látni, ami a tér körül kialakult. Hetente változó forgalmi rend, váltakozó helyen lezárt cikkelyek, nyílt, őrjöngésre és hisztériára alkalmas vita gerjesztése a fizetett parkolásról, sajnos, - sajnos ezek nem feltétlenül a polgárok békés egymás mellett élését szolgáló intézkedések voltak.

Kérdőjeles hiba: visszamondott projektet. Sajnos, a gazdasági kényszer miatt jópár projektet kényszerült a város visszamondani, nem lesz görpark, futópálya, kérdőjeles az uszoda. Sajnos, ezek kényszerek,ha egyszer valamira nincs forrás, azt nagyon nehéz megépíteni, márpedig tudjuk, hogy az önkormányzatok jövőre kevesebb pénzből fognak gazdálkodni, bármit is állít a kormánypárti propaganda. Talán a futópályára a kedélyek megnyugtatása végett mégis érdemes lett volna valamennyi pénzt átcsoportosítani.

Kapitális hiba: márciusban,a vészhelyzet alatt új vezetőt kapott a bajai piac. Ez eddig rendjén is van, egy városvezető nyugodtan változtathat személyi kérdésekben, ami a kulcspozíciókat illeti. A probléma az, hogy a változtatás alátámasztásaként megjelent egy írás egy impresszum nélküli lapban az előző vezetőről, benne rengeteg rágalom, vagy legalábbis jogilag nem bizonyított állítás. Márpedig a lap valami módon biztosan kötődik a helyi vezetéshez. A másik probléma, hogy az új vezető egy régi gárdista lett, akit ráadásul korábban el is ítélt a bíróság, miután a jogot megkerülve újraalakította a betiltott gárdát. Hát, erre nehéz bármit is mondani, legfeljebb annyit, hogy mi demokraták a "nemzeti radikálisokat" nem kinevezzük, hanem átnevelő táborba küldjük. Ez a lépés megmagyarázhatatlan.

Kicsi, de felturbózott hibák: ezek közé a fesztiválok tartoznak, halfőzés, dj fest, beerbq. A halfőzést már nem lehetett megtartani, a másik két fesztivál kapott engedélyt, de volt némi anomália és ez természetesen újabb őrjöngésre adott okot a fideszes verbális kommandónak.

Szóval tény és való, a városvezetés jó néhány bakit elkövetett, de azt kár tagadni, hogy ezek felturbózásában a Fidesz csatolmányainak óriási a szerepe. Melyek ezek a csatolmányok? Az egyik legolvasottabb a városvédő portál, mely egy önmagát nagyon lokálpatriótaként aposztrofáló kiadvány- sajnos van rá némi gyanú, hogy a város érdekei mellett magasabbrendű szempontokat is képvisel. Emellett van még néhány facebook-on terjedő impresszum nélküli vírus, srácok és fricska néven. Ezen médiumok működése pofonegyszerű. A választási bukta másnapján őrjöngő üzemmódba kapcsoltak, onnantól kezdve napi szinten jelentkeznek valamiféle lejárató anyaggal, melyek tartalmát teljesen mindegy, hogy hazugság, füllentés, vagy esetleg valamiféle részigazság köré csoportosulnak. A lényeg a harci láz fokozása, permanensen. Természetesen minden poszt alatt megjelennek a kommentharcosok. Nagyon sokszor az sem zavarja őket, ha két egymással teljesen ellentétes hír miatt cirkuszolnak. Hozzak erre példát? Hozok. Megesett, hogy azzal vádolták meg a polgármestert, hogy már februárban le akarta mondani a Halfesztivált, az őrjöngők természetesen beindultak, szitkozódtak. Pár nappal később már az volt a problémájuk, hogy a Halfőző fesztivál főszervezője havi 450 ezer forintos megbízást kapott a fesztivál szervezésért, persze ismét indult az őrjöngés. És bele sem gondoltak, hogy 2 mémmel arrébb még a fesztivál februári lefújása miatt emberkedtek.

Nagyszerű, tankönyvi példa a hisztériakeltésre a mi városunkat védő oldal. A cikkíró (k) többnyire amolyan pszeudo- uriemberi, bocsánatkérő üzemmódban kürtöli világgá a meg sem történt döntéseket, természetesen minden cikkbe beletuszkolva ugyanazokat a régi információkat és szófordulatokat, majd amikor kiderül, hogy olyan döntés nem született, legfeljebb az ellenkezője, akkor megünnepli magát, mint a nyomásgyakorlás éharcosát, aki meghátrálásra késztette a mindent tönkretevő gonosz polgit. Agymosó propaganda pszeudo- gentleman stílben. Na, persze, ez az orgánum alaposan ki van bélelve kormányhirdetésekkel, meg kell dolgoznia a pénzünkért.

Szóval, ami a bajai közhangulatot illeti, a kép igen csalóka, mert a valódit nem igazán tudjuk, a közösségi oldalakon kibontakozót viszont igencsak befolyásolja a Fidesz központjából irányított propagandasereg. E ponton azonban mindenképpen meg kell említeni, hogy sajnos, a baloldal is elindította a hasonló színvonalon és elven működő kiadványait. Csak sejtjük, hogy kik lehetnek e lapok hátterében, pontosan nem tudjuk, de az biztos, hogy ezek a lapok legalább annyi kárt okoznak az ellenzéki oldalnak, mint az ellenoldaliak.

Szóval a helyzet nem rózsás. De talán nem teljesen reménytelen. Az első lépés az öngólok számának csökkentése kellene, hogy legyen, azután talán könnyebb lenne semlegesíteni az ellenfél támadóit.