A híg fos is lefelé folyik

1.

Hosszan elgondolkodtam, hogyan adhatnék címet ennek a bejegyzésnek, hiszen a szokástól eltérően a cikk ezúttal nem egyetlen téma körül kulminál, így a címadás eléggé problémás. Hiszen több különböző témájú cikknek nem egyszerű olyan címet adni, ami önmagába süríti a tartalmakat. így aztán arra gondoltam, ha már ilyen lehetetlen feladatra vállalkoztam, akkor legalább az a cím legyen bulváros, valamint legyen olyan, ami bármilyen belpolitikával foglalkozó írás lén

Újabb botrány történt Baján, ami valójában nem is botrány, hiszen tulajdonképpen semmiféle botrány nem történt. Illetve csak egy kisebb volumenű. A polgármester írt egy gratuláló levelet a frissen megválasztott marosvásárhelyi polgármesternek, Soós Zoltánnak. Sajnos, a levél megfogalmazása, stílusa nem lett igazán szerencsés, tartalmilag ugyan rendben van, jópár nyelvi-stilisztikai hiba is található benne. Ez gáz, fel kellene venni valakit a hivatalba, aki kicsit jobban beszéli a nyelvünket. Ezt megelőzően Rozália tanácsnok írt egy román nyelvű köszöntő levelet, amin név nem szerepelt, rágépelte, hogy tanácsnok, meg a polgármester nevét, majd véleményezésre tovább küldte a titkárságnak, valamint véletlenül a marosvásárhelyi hivatalnak. Van ilyen, megesik, hogy az ember néha rossz helyre kattint, ettől nem dől össze a világ. A lényeg, hogy a hivatalos gratuláció megtörtént. De csak ez a lényeg? Nem egészen. Van még ebben a történetben olyan kérdés, amire jó lenne választ kapni. Engem például érdekelne, hogy a tisztelt tanácsnok egyáltalán miért írt román nyelvű gratuláló levelet. Ugyanis, ha a gratuláció két nyelven történik, az teljesen helyénvaló, hiszen Marosvásárhely egy kétnyelvű város, Soós Zoltán pedig két nyelven kampányolt, a román választókat ugyanúgy meg akarta szólítani, ahogy a magyarokat. Sikerült is neki. Ám a tanácsnok által véletlenül elküldött levél csak román nyelvű. Ezt akarta tovább küldeni véleményezésre és ezt küldte el Erdélybe. Sajnos, a bocsánatkérő üzenetében eme fontos részletre nem tért ki.

Így ami tényszerűen megtörtént: a tanácsnok a saját, magán emailjéről elküldött egy román nyelvű levelet egy ismeretlen, név nélküli, újan megválasztott polgármesternek, az emailbe beleírta a saját nevét és a polgármester nevét. Aláírás, pecsét. vagy más  egyéb hitelesítő  formula ebben nem szerepelt.

Így hát tényszerűen kijelenthető: sem a bajai polgármester, sem a polgármesteri hivatal nem küldött kizárólag román nyelvű gratulációt. Csupán egy jobbikos tanácsnok küldött ilyet, véletlenül, a polgármester nem.

Hát még a Momentum!

Ezt pedig azért érdemes kihangsúlyozni, mert a fideszes propaganda kiadványok, a 888.hu és a legújabb pártállami weblap, az Index, már kifejezetten azzal a címmel számoltak be a történtekről, hogy a Momentum gratulált román nyelven. Ez nettó hazugság. Hiszen- írjuk le újra- egy jobbikos képviselő gratulált román nyelven véletlenül, a polgármester tudta nélkül. Ebből következően nyugodtan kijelenthető, hogy a fideszes lapok fentről lefelé egytől egyig valótlanságot állítottak, avagy hazudtak. Remélhetőleg Baja polgármesteri hivatala az összes ilyen laptól helyreigazítást fog kérni, ha ennek nem tesznek eleget, akkor feljelentést tesz. A győzelem garantált, amennyiben vannak még független bíróságok.

Tegyük fel a kérdést: meglepő, hogy a fideszes média tudatosan hazudott az esetről? Nem meglepő. Aki egy kicsit is figyel, néha beleolvas ezekbe a fideszes heccportálokba, vagy figyeli a Párt helyi lelkes harcosainak a megosztásait, az remek hírrel szolgálhat a Momentum számára: a Momentum ma már nem egy Házon kívüli pártocska, hanem bizony kiemelt célpont. Fideszes körökben régi bevett szokás, hogy amiről/akiről nem beszélnek, az nincs. A Momentumról viszont beszélnek, talán a lila párt már kiemeltebb célpont, mint Gyurcsány, és a pártja. Ez két dolgot jelenthet: egyrészt a Momentum tényleg megerősödött annyira, hogy immár komolyan vehető célpont, másrészt a törzsbázisnak folyamatos ellenségképre van szüksége és az ellenzéki párt most már erre is alkalmas. A mondanivaló, persze, nem túl szofisztikált, nagyjából kimerül abban, hogy hazaáruló, idegen érdekeket képviselő párt, de nekik ennyi elég is. És itt szükséges kiemelni, hogy ezekben a hazug címadásokban nem Nyirati Klára személye a lényeges, sokszor nem is szerepel a neve a címekben. Ezekben a címadásokban a Momentum a lényeg, a Momentum idegenszerűségéről kellett egy újabb bizonyítékkal szolgálni. Ez volt a lényeg. Ha ez nem szerepelt volna ezekben a cikkekben, akár meg sem kellett volna említeni az esetet, hiszen a szerencsétlen jobbikos tanácsnok balfékeskedése teljesen jelentéktelen  nagy küldetésben, a Momentum nemzetből való diszkreditálásnak folyamatában. Természetesen a fideszes központi Agy tudta, hogy hazudnak. Hogy lesz-e  per, az nem igazán érdekli. Lehet, hogy lesz, lehet, hogy elveszítik. És akkor majd 5 év múlva kifizetik a büntit az államkasszából, és az utolsó oldalon helyreigazítanak. De addigra Fekete- Győrt már réges rég áttoloncolták Pitestibe

2. 

   

Orbán Viktor nem homofób. Nem foglalkozik a homoszexuálisokkal. Nem utálja a melegeket. És nem utálja a romákat sem, nem antiszemita, nem keresztény, nem rasszista, nem xenofób. Nem liberális és nem is konzervatív, de nem is nacionalista. Ő nagyjából semmilyen. Szereti a focit és szereti a hatalmat. Mindenáron foci, szó szerint és mindenáron hatalom. Más nem lehet hatalmon. Ez a legfontosabb, ez az egyetlen szempont. Így aztán szegénykének el kell játszania azt a szerepet, ami számára legtöbb szavazatot hozza. Folyamatosan olyan dolgokat kell mondania, amilyeneket a 2 milliós tábora hallani szeretne. Így aztán szegénynek mostanában náciul kell beszélnie. Olyanokat kell mondania, hogy a magyarok tolerálják a homoszexuálisokat és jobb lenne, ha a melegek békén hagynák a gyerekeket. Ne legyenek kétségeink, ez náci beszéd. Ez egyrészt kizárja a magyarok közösségéből a homoszexuálisokat, másrészt burkoltan pedofíliával vádolja őket. A kérdés, hogy mi a rosszabb? Ha egy hithű náci beszél náciul, tiszta szívből, elvből, vagy egy cinikus gazember politikai számításból. Nehéz kérdés. Egy igazi etikai probléma. Ami viszont nem kérdés: az ország miniszterelnökének a szavai lényegesen nagyobb hatásúak, mint egy bolond nácié. Viszont: a náci képes rá, hogy ne csak beszéljen, hanem egy bódult állapotában esetleg el is agyabugyáljon egy meleg polgártársat. Orbán Viktor viszont azt gondolja, minden ok, hiszen ő csak beszél, de semmilyen diszkriminatív törvényt nem fog hozni a melegek kárára. Legalábbis az eddigi amúgy jogfosztott állapotokhoz képest. Ám a szavainak lehet hatása, ahogy több esetben már volt is. Szavai alkalmasak az indulatok szítására, könnyen elképzelhető, hogy pont az ő szavain, no meg a médiájának az uszító riportjain felbuzdulva folyamodik majd valaki az erőszak eszközéhez.

Egy biztos: azon a vonaton, amelyiken Orbán Viktor utazik, nincs fék. És ki tudja, hova megy?